Sipos Fishing Team

Peca, vizek, halak, emberek.

Sipos Fishing Team

Sipos János Sipos Szabolcs

Látogatók

Flag Counter

Friss topikok

Linkblog

Erőmű épül Szentandráson

Sipos Fishing Team 2012.05.25. 16:53

A békésszentandrási vízi kiserőmű megépítésével Magyarország vízi áramtermelő kapacitása el fogja érni az 55 megawattot - mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára csütörtökön, Békésszentandráson. Bencsik János hozzátette, hogy az ország 2020-ig 14, 6 százalékos megújuló energia részarányt vállalt az Európai Unió előtt. "Ezt a vállalásunkat azonban csak hasonló kapacitású kis- és közepes erőművekkel tudjuk teljesíteni" - tette hozzá. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy legyen néhány nagyon hatékony, nagyteljesítményű alaperőmű, amelyek biztonsággal  tudják szolgálni az ország energia ellátását. "Emellett ugyan ilyen fontos számunkra, hogy meglegyenek az országban azok a megújuló energia alapú termelő berendezések is, amelyeknek a hasznát már nem csak a nagyok, legtöbb esetben a transznacionális társaságok tudják szedni, hanem a hazai kis- és közepes befektetők" - tette hozzá.
Mint mondta, ebbe a folyamatba illik bele a további három, az állam által támogatott kapacitásbővítés Felsődobszán, Ikerváron és Pornóapátiban, ahol a meglévő kis, illetve törpe vízi erőművek kapacitását emelik, illetve növelik a hatékonyságot. Az összesen 1,7 milliárd forinttal támogatott beruházások segítségével 2,8 megawatt többlet beépített teljesítményt fog jelentkezni. Békésszentandráson, a Hármas-Körösön a Hydro Power Consulting Kft. 2,7 milliárd forintból építi meg az 1942-ben épült helyi duzzasztónál a két megawatt kapacitású erőművét.
A fővárosi székhelyű és magyar magánszemélyek tulajdonában álló cég éves szinten 8,6 gigawattóra villamos energiát fog termelni Békésszentandráson - mondta Kapuváry Gusztáv, a beruházó vállalkozás ügyvezető igazgatja. Hozzátette, a társaság a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében egymilliárd forintos támogatást nyert el. A támogatáson felül a projekthez szükséges forrásokat a tulajdonosok hozzájárulásából, illetve bankhitelből biztosítják.
A két Kaplan turbinás erőmű beruházása a tervek szerint 2012 végére fejeződik be. A cég számításai szerint a fejlesztés 15 év alatt megtérül, ugyanakkor a környezetbarát beruházással évente nyolc ezer tonna széndioxidot váltanak ki. A Hydro Power Consulting Kft egyébként már korában átadott egy hasonló erőművet a Rábán Kenyeriben, s szintén egy kiserőművet tervez a Hernádon is.
 

Valószínű, hogy már nem horgászhatunk többé a duzzasztónál, az alsó padkán ülve...

Sipos Fishing Team - Sipos János - Sipos Szabolcs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siposfishingteam.blog.hu/api/trackback/id/tr784546165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása