Sipos Fishing Team

Peca, vizek, halak, emberek.

Sipos Fishing Team

Sipos János Sipos Szabolcs

Látogatók

Flag Counter

Friss topikok

Linkblog

Halpusztulás: évekre tönkretették a Hortobágy-Berettyót

Sipos Fishing Team 2010.06.17. 18:32

Minden bizonnyal kommunális szennyvíz okozta a hatalmas méretű halpusztulást a Hortobágy-Berettyón — nyilatkozta Kis Sándor, a vízfelület halászati hasznosítási jogát birtokló gyomaendrődi Körösi Halász Szövetkezet halászati felügyelője. Megítélése szerint 3-5 év kell ahhoz, hogy a víz regenerálódjon. A Körösi Halász Szövetkezet halászati felügyelőjéhez, Kis Sándorhoz még június 9-én érkezett a halászoktól az első jelzés arról, hogy a Hortobágy-Berettyó vizében változást észlelnek: a víz egyre sötétebbé válik és a szélvizeken döglött halakat fedeztek fel. A halőrök ezután bejárták az egész területet egészen a Bucsa fölötti Hamvas-csatornáig (eddig terjed a Körösi Halász Szövetkezet halászati joga), s megállapították, hogy az egész területen végig láthatóak már haltetemek. Ezután értesítették a szövetkezet valamennyi halászát, hogy szedjék ki a vízből a döglött halakat.
Párhuzamosan értesítették a vízügyi illetékeseket, a halászati hatóságot, felvették a kapcsolatot a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatósággal és a Körös-Maros Nemzeti Parkkal is. Június 16-án, azaz tegnap az érintett szakemberek összeültek egy megbeszélésre.  — Felmerült az a vélemény,  hogy a pázsitos ecsetfű rothadása okozhatja a halpusztulást, de a mérési eredményeket ismerve ez teljesen lehetetlen. A vízvizsgálati eredmények szerint ugyanis 2,2-2,4-es oxigénszint van, az ortofoszfát-mennyiség pedig több, mint százszorosa a megengedettnek. Növényi rothadás ilyet nem okozhat, a kommunális szennyvíz viszont igen. A szennyvíz forrása tőlünk északabbra lehet, de hogy hol, azt ma még nem tudjuk - mondta a szakember. A Hortobágy- Berettyó halállománya gyakorlatilag elpusztult, az életben maradt halak pedig a Hármas-Körösbe, s onnan a Tiszába menekülnek. A szennyeződés a Hármas-Körösbe is eljutott, ott azonban már a nagy mennyiségű víz miatt felhígul, így a halak nagy eséllyel életben maradnak.  Kis Sándor megítélése szerint legalább 3, de inkább 5 év kell ahhoz, hogy a Hortobágy-Berettyó vize regenerálódjon. A problémát súlyosbítja, hogy a Hortobágy-Berettyó mellékvizei halbölcsőként szolgáltak, jelentős szerepet játszottak a Hármas-Körös halállományának biztosításában.
A szennyeződés hatásait a Körös-Maros Nemzeti Park szakemberei is folyamatosan figyelik — tudtuk meg Tirják Lászlótól, a KMNP igazgatójától. Azt figyelik, hogy a halpusztuláson kívül a szennyeződés okoz-e kárt a folyó egyéb állat- és növényvilágában. Eddig ilyen károkat még nem észleltek.
Levegőztetéssel próbálják meggátolni a halpusztulást
A Hortobágy-Berettyó  főcsatornán kialakult, tömeges halpusztulást és kellemetlen szagot eredményező kritikus  helyzetre tekintettel, június 15-én 15 órától III. fokú vízminőségvédelmi készültséget rendelt el a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság — tájékoztatott Bak Sándor igazgató. A Kőrösi Halászati Szövetkezet állandó figyelő szolgálatot tart fent, a halpusztulás oka a már hosszabb ideje tartó ár-és belvízvédelmi helyzet lehet. A Tisza és a Hármas-Körös visszaduzzasztó hatása miatt a főcsatorna gyakorlatilag állóvízi jellegűvé vált. A Keleti-főcsatornából frissítővíz átadásra jelenleg nincs lehetőség, ugyanakkor a vízgyűjtőterületről nagy mennyiségű bel,- és csurgalékvíz, valamint tisztított szennyvíz-terhelés éri a főcsatornát. A hatóság által elvégzett vízvizsgálatok alapján rendkívül magas, erősen szennyezett a vízben lévő szervesanyag mennyisége, viszont kevés az oldott oxigén tartalom. A helyzet kedvezőtlenebbé válásához hozzájárult az utóbbi napok időjárása, ami fokozta a víz felmelegedését, helyenként 24 fokosra. A Hortobágy-Berettyó főcsatorna bel- és szennyvíz eredetű pangó vize, a haltetemek, valamint a meleg időjárás miatt a víz sötét színű, szaga rendkívül bűzös. A halászati szövetkezet már több 10 mázsa haltetemet szállított el. Szerdán délelőtt megnyitották a Hortobágy-Berettyó főcsatorna Hármas-zsilipét, így a vízáramlás ezen az ágon is megindult a Hármas-Körös irányába. A Hortobágy-Berettyó  üzemeltetésében érintett három környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság (Szolnok, Debrecen, Gyula) összehangolt intézkedés-sorozattal kísérli meg a kárelhárítást. A szolnoki igazgatóság mától a Hortobágy-Berettyón négy helyen, a Hármas-Körösön pedig egy helyen frissítővizet biztosít a vízminőség javítása érdekében. Bak Sándor igazgatatótól megtudtuk, szerdán már a Hármas-Körösön is – Öcsödig - észlelték a halpusztulást. Ezért június 17-én 10 órától a Hármas-Körösön is elrendelték a legmagasabb, III. fokú vízminőségi készültséget. Csütörtökön délutántól 4 db 300 l/s teljesítményű szivattyúval Mezőtúr belterületén (a vasúti és közúti hídnál) vízlevegőztetést végeznek a Hortobágy-Berettyó vízfrissítése érdekében.

Sipos Fishing Team - Sipos János - Sipos Szabolcs

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siposfishingteam.blog.hu/api/trackback/id/tr312089572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása