Sipos Fishing Team

Peca, vizek, halak, emberek.

Sipos Fishing Team

Sipos János Sipos Szabolcs

Látogatók

Flag Counter

Friss topikok

Linkblog

A feederbot

Sipos Fishing Team 2010.04.16. 13:47

 

A nyolcvanas évek elején, Angliában megjelentek az első rezgőspicces horgászbotok. Ezeket a vékony spiccel ellátott, látszólag törékeny botokat kezdetben hasonlóan kételkedve fogatta az angol társadalom, mint a 90-es évek elején a közé-európai, beleértve a magyart is. Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert sok kelet-európai országban még most is kétkedve szemlélik a vízparton kapásjelző nélkül, párhozamosan lerakott feeder botokat.
A feederbot gyártó cég előszeretettel ajánlja a katalógusok első oldalain, ami azt bizonyítja, hogy a horgászmódszerek népszerűségi listáján a feederezés az első helyeken szerepel. A feederbotokat, mely a rezgőspicces botok családján belül a legerősebb, legkeményebb képviselő az utóbbi időben valamennyi gyártó szívesen forgalmazza. A legnépszerűbb méretek a 3,6 és a 3,9 m-esek. Ezen kívül használnak 3,3 és 4,2 métereseket is. A feeder botok nem attól jók, hogy mennyire kemények, hanem attól, hogy mennyire érzékenyek és gyorsak, valamint attól, hogy fárasztás közben a bot grafit anyaga, amelyből készült milyen erőtartalékot tud kiadni magából. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a legvastagabb zsinór, amellyel még feederezünk a 0,22 mm-es vastagságú legyen. Ezzel szemben egyes feeder botok dobósúly tartományaként ráírják, hogy 30-70 g-ig vagy, 40-100 g. Próbálja csak meg mindenki a 100 g-ot egy 0,22-es zsinórral eldobni!
A botok anyaga rendkívül sokféle lehet. Készülnek olcsóbb feeder botok üvegrostból, vagy grafit-üvegrost keverékből. A jó minőségű drágább anyagok, mint a 100%-os grafit a speciális grafit anyagok. Természetesen sokkal könnyebbek, gyorsabbak és gerincesebbek. A mesh-carbon anyagból készült feeder botok mindent igényt kielégítenek. Ez a hálószerű grafitszövet a bot teljes hosszában beborítja az egész grafit anyagot. Az alacsony típusú SIC gyűrűk a karcsú parafa nyél, a 18-as 20-as méretű csavaros orsótartó (nem nagyobb) a 3 különböző erősségű nem túl kemény üvegspicc, a műanyag botvédő tok, ezek a paraméterek jelzik számomra az igényes feeder botot. Mindez nem feltétlenül nem azt jelenti, hogy ezek a botok megfizethetetlenül drágák.
A nyelekkel kapcsolatban rendkívül sokféle nyélmegoldással lehet találkozni a horgászboltokban. Nagyon népszerű a fekete szivacs és parafa kombinációja, mely rendkívül esztétikus, viszont sokkal sérülékenyebb, mint a tiszta parafa. A parafát megnyomva érezni lehet, ha elég kemény, akkor az tömör parafanyél, ha viszont puha, benyomható, akkor csak egy vékony parafaréteggel borították be a szivacs nyelet, ez sokkal rövidebb élettartamú és sérülékenyebb.
Nagyon fontos a jó nyéltag-kiosztás és az orsótartó elhelyezése. A nyél ne legyen rövid, amikor az orsót a kezünkben tartjuk, maradjon még annyi a parafa nyélből, hogy azt kényelmesen be tudjuk támasztani alkarunk alá. Gondoljanak a húszperces fárasztásokra, mert ezekkel a botokkal nem lehet a halat kitépni a vízből.
A spiccek elemzésekor az a legfontosabb, hogy érzékenyek legyenek és jól láthatók. A három spicc érzékenysége és a botok parabola akciója lehetővé teszik a finom kapások észlelését és a megakasztott halak gyors és biztonságos kifárasztását. A jól megalkotott botok tökéletes lengéscsillapítása révén a legvadabb halkitörések is mérsékelhetők.
A bot választásakor ne a márka-szimpátiára alapozzunk, inkább fűzzük be a zsinórt a gyűrűkbe és nézzük meg a bot görbületi ívét terhelés alatt. Nem szabad az illesztéseknél töréseknek mutatkozniuk. Ellenőrizzük a spiccek keménységét, mert a túl kemény spicc nem fogja jelezni a kapást, mely sok esetben rendkívül finom, nincs összhangban a halak méretével. A feeder spiccen a gyűrűk SIC anyagát és a lakkozást ellenőrizzük, mert sok esetben a megfolyt lakk eltömíti a gyűrűt.
Minden esetben próbáljuk bele az orsótartóba a feeder bottal használni kívánt orsónkat, mert előfordul, hogy kotyog, nem szorítja meg rendesen az orsótalpat. Ha igényes feeder botot vásárolnak a műanyag botvédők alsó zárókupakját ellenőrizzék, mert a botgyártók nem mindig ragasztják le tökéletesen. Ilyen esetben pillanatragasztóval korrigálni kell a hiányosságot.
A feeder bot vásárlásánál nagyon fontos szempont, hogy milyen horgászatra kívánjuk majd használni. A távoli dobások érdekében ajánlatos a 3,90 m vagy 4,20 m hosszúságú botokból választani. Mártogató süllőzéshez keressük a 4,20-as nagyon kemény spiccű, gerinces botot. Folyóvízi márnázáshoz elegendő a 3,30 m-es, ugyanakkor a legideálisabb pontyozó-keszegező méret a 3,60 m-es.

Létezik már olyan megoldás is, hogy egy boton belül két méretet tud megvalósítani a horgász. A 3,30 m-es bothoz egy 60 cm toldó részt iktatnak be és a bot máris 3,90 m hosszú. Az ilyen botok kiválasztásánál arra ügyeljünk, hogy csak olyan botot szabad megvenni, melynek a toldó részén nincs gyűrű, így horgászat közben is tudunk méretet változtatni.

 

Sipos János - Sipos Fishing Team - Sipos Szabolcs - 2100

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siposfishingteam.blog.hu/api/trackback/id/tr911926771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása