Sipos Fishing Team

Peca, vizek, halak, emberek.

Sipos Fishing Team

Sipos János Sipos Szabolcs

Látogatók

Flag Counter

Friss topikok

Linkblog

A Hortobágy-Berettyót és a Hármas-Köröst ért szennyezés legfrissebb hírei

Sipos Fishing Team 2010.06.21. 12:56

20102010.06.20.13:32
A helyzet tovább romlott. A szentandrási duzzasztónál döglenek a halak. A KHESZ szakemberei ma délután megkezdik a dögök eltávolítását a Hármas Körösről. Rengeteg süllő döglődik. A pontyok is pipálnak, de láttunk márnát, kecsegét, angolnát. 4045 kg harcsát döglődni. A vízvizsgálatok szerint a Szentandrási siratón, Danzugon, Félhalmi holtágon és a Hármas-Körös gyomai szakaszán a vízminőség megfelelő. A Hortobágy Berettyó befolyójától folyásnak lefelé a Hármas-Körösön a vízminőség továbbra is kritikus!

2010.06.20 20:47
A mai napon a helyzet sajnos nem javult. A süllő állomány kezdi feladni a harcot. Bár az bizakodásra adhat okot, hogy folyásnak felfelé próbálnak úszni és így lehet, hogy a nagy részük eléri a Hortobágy Berettyó torkolata feletti Hármas Körös szakaszt. Az illetékes hivatalok részéről is példátlan az összefogás, kivéve a halászati felügyelőt, aki még mindig nem rendelt el halászati tilalmat. Gondolom, megvárja, amíg az összes süllő elpusztul. A vízügy erején és lehetőségein felül próbál javítani a helyzeten. A kákafoki holtágból is folyamatosan szivattyúzzák a vizet a Körösbe. A befolyó körül tömegével próbálnak a halak életben maradni. Ha ez nem lenne, már tömeges lenne a pusztulás. A nemzeti park szakemberei is a helyszínen tartózkodnak és folyamatosan segítik a munkálatokat. A halőri gárda, önkéntesekkel megerősítve, gyakorlatilag már napok óta teszi a dolgát pihenés nélkül. De hiába a sok tettre kész ember, addig, amíg a Tisza vízszintje jelentősen nem csökken, addig javulásra nem lehet számítani.

2010.06.21 9:05
A tegnap délutáni felhőszakadások, és a folyamatos vízfrissítés talán megtette hatását: Békésszentandrásnál a helyzet javulni látszik a halőrök beszámolói alapján. A károk felmérése folyamatban.
A szennyeződés az alsóbb Körös-szakaszokra húzódott.

2010.06.21 11:02
Bár látszólag a pillanatnyi helyzet javult, a tegnap-tegnapelőtt elpusztult halak a víz fenekére süllyedtek, és az elkövetkező napokban fognak felszínre kerülni a gázosodás miatt. Ez a javulás bármikor újra megfordulhat, hiszen a Hortobágy-Berettyóból továbbra is érkezik a szennyezett víz.
Egyre több nagytestű hal sodródik a víz tetején, tudomásunk van egy 20 kg körüli harcsáról, amit a KHESZ halőrei reggel szedtek ki a folyóból.

2010.06.21 12:27
Sajnos a javulás tényleg csak látszólagos, és pillanatnyi volt. Megérkeztek a legfrissebb mérési adatok, és azok azt mutatják, hogy a víz oldott oxigén szintje ismét kritikusan alacsony.
Ismét pipálnak a halak, és egyre több a felszínen úszó tetem.

Forrás: Körös Horgász

Sipos Fishing Team

Címkék: jános team szabolcs körös fishing békésszentandrás sipos hortobágy berettyó kákafoki

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siposfishingteam.blog.hu/api/trackback/id/tr92097849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása