Sipos Fishing Team

Peca, vizek, halak, emberek.

Sipos Fishing Team

Sipos János Sipos Szabolcs

Látogatók

Flag Counter

Friss topikok

Linkblog

A Hortobágy-Berettyót és a Hármas-Köröst ért szennyezés újabb hírei

Sipos Fishing Team 2010.06.22. 21:26

2010.06.21 12:50
A Békés Megyei Halászati Felügyelet engedve a minden felől érkező nyomásnak, a mai naptól elrendelte a teljes halászati és horgászati tilalmat a Hármas Körösön.
A reggeli biztató jelek sajnos szertefoszlottak az első oxigénszint méréskor. Az továbbra is kritikus értéket mutatott. Az tény, hogy csökkent a pipáló halak mennyisége, de ez csak annak tudható be, hogy valószínűleg nincs már ami pipáljon. Vagy elúsztak biztonságosabb szakaszra, vagy elpusztultak és lesüllyedtek. Reméljük az előbbi. Pár nap múlva megtudjuk, ha beindul a gázosodás az elpusztult halakban. A KHESZ halőrei az érintett szakaszokon végzik a tetemek eltávolítását.
Szabó Istvántól, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatójától megtudtuk, hogy a tilalmat mindaddig fenntartják, amíg a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság által elrendelt III. fokú vízminőség védelmi készültség érvényben van.
A halászati és horgászati tilalom célja egyrészt a megmaradt halállományvédelme, másrészt élelmiszerbiztonsági okok is indokolják azt. Szabó István hangsúlyozta: bíznak abban, hogy a halállományban további pusztulás nem lesz.
Forrás: Beol
Tisztelt Felügyelet!
Tíz napot kellett várni rá! Miért? Mi lesz a halászok által, ezalatt az idő alatt kifogott halak sorsa? Megy a fehérje feldolgozóba? Vagy netán a boltokba? Ki ezért a felelős és mi lesz a szankciója?
2010.06.21 21:08
A halászok nyilatkozták a Beolnak:
A szövetkezet halászai a Hortobágy-Berettyón június 9. óta nem fogtak ki élő halakat értékesítési céllal. A Hármas-Körös hozzájuk tartozó szakaszán az első tetemek észlelésekor befejezték halászást.
És akkor a tények:
Az árvízkapunál lévő motoros háló még június 15.-én működött a Hortobágy Berettyón. Az öcsödi szakaszon a tiltás ellenére 19.-én varsák voltak a gát tövében! Csak figyelmezteti5ésre szedték össze. Az öcsödi halász az egyéb varsáit csak ma délután szedte össze, pedig a vízügy, mint fentebb olvasható 17,-én már jelezte a halpusztulást a Hármas Körösön Öcsödig. Tisztelt Halászati Vezetők! Na most akkor, hogy is van ez?
2010.06.21 22:14
íme a pontos adatok a letiltásra került folyószakaszokról:
A Békés Megyei MGSZH Földművelésügyi Igazgatóságának Vadászati-Halászati Osztálya ma déltől a Hortobágy-Berettyó főcsatorna 38+710 fkm-től az 54+800 fkm-ig terjedő szakaszára és a Hármas-Körös folyó 12,5 fkm-től (Szelevény) a 61,2 fkm-ig (Árvízkapu) terjedő szakaszára halászati és horgászati tilalmat rendelt el.
Forrás:www.khesz.hu
2010.06.21 15:38
A tegnapi feltételezésünk sajnos igazolódni látszik. A halak sajnos nem elhúzódtak a kritikus részről, hanem elpusztultak.
A Hármas Körösön egyre több a dög. Holnap a KHESZ négy csónakkal folytatja a szedésük vízminőség még mindig nem javult semmit. De ha javulna, már akkor is késő lenne.
2010.06.21 20:09
A helyszínen jártunk. Békésszentandrási folyószakaszon a víz rendkívül büdös. A vízfelszínen elvétve pipál egy pár csuka és kisebb kárászok. A gát töve tele van dögökkel. Találtunk egy hatos harcsát, több süllőt és balint, valamint keszegféléket.
Forrás: Körös Horgász

Sipos Fishing Team - Sipos János - Sipos Szabolcs

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siposfishingteam.blog.hu/api/trackback/id/tr992102047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása