Sipos Fishing Team

Peca, vizek, halak, emberek.

Sipos Fishing Team

Sipos János Sipos Szabolcs

Látogatók

Flag Counter

Friss topikok

Linkblog

Az év hala a compó

Sipos Fishing Team 2016.01.19. 18:56

Lezárult a Magyar Haltani Társaság októberben indított közönségszavazása, amelyen most is három jelölt versengett az év hala címért. A társaság honlapjára beérkezett 6364 szavazatnak több mint felével (58 %) a compó lett a 2016-os év hala, jócskán megelőzve a második helyen végzett selymes durbincsot (24%) és a harmadik helyezett márnát (18%).

compo.jpg

A compó sajátos kinézetű, őshonos halfajunk, mely nagy népszerűségnek örvend. A háta többnyire feketés, oldala olajzöld vagy óarany színű. Szájszegletében kétoldalt egy-egy aprócska bajszot visel, úszói lekerekítettek. Vaskos törzsét igen apró, erősen rögzülő pikkelyek fedik. Testét síkos nyálkaréteg borítja, ami a népi hiedelem szerint gyógyító hatású. A sérült halak sebei állítólag gyorsabban gyógyulnak, ha hozzádörgölődznek, emiatt ragadt rá a „haldoktor" elnevezés.

 Kedvelt élőhelyei a növényekkel gazdagon benőtt sekély tavak és mocsarak. Hajdan gazdag állományai éltek a Kárpát-medencében, ám a pangó vizek eltűnésével megritkult. Örvendetes viszont, hogy a Tisza-tó egyes részein gyarapodóban van. A húsa ízletes, főleg Nyugat-Európában értékes áru. Mint kiváló sporthal, a horgászok körében is igen kedvelt. Mind halgazdaságilag, mind horgászatilag nagy lehetőség rejlik benne, ám ez még kevéssé kihasznált. Az év hala cím elnyerése remélhetőleg felhívja a figyelmet erre a különleges értékekkel rendelkező szép halunkra.

További információk és fénykép a társaság honlapján (http://haltanitarsasag.hu/azevhala_hu.php).

Sipos Fishing Team

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siposfishingteam.blog.hu/api/trackback/id/tr318286592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása