Sipos Fishing Team

Peca, vizek, halak, emberek.

Sipos Fishing Team

Sipos János Sipos Szabolcs

Látogatók

Flag Counter

Friss topikok

Linkblog

Sneciző és keszegező szerelékek készítése

Sipos Fishing Team 2010.03.22. 15:09

Először rövidebb spiccbotokhoz készítünk szerelékeket. Variációs lehetőségeink száma itt is rengeteg, függően a bothossztól, a víz jellegétől, a használni kívánt úszó típusától. Mivel az ifjú horgászpalántákkal a horgászatot megszerettetni leginkább spiccbotos kezdéssel lehet, törekedjünk arra, hogy harmonikus, fogós szereléket állítsunk össze számukra.Az egyik legfontosabb kérdés, hogy mekkora úszót használjunk. Meg kell találnunk azt a még legérzékenyebb úszót, amit adott bothosszal még be lehet suhintani, a bot törésveszélye nélkül. (Minél hosszabb a bot, annál nagyobb úszót érdemes választanunk.) Pl. egy rövid sneciző bottal a fél gramm alatti úszó már ideálisnak mondható, míg egy hatméteres boton, másfél gramm alattival nem igazán érdemes próbálkozni. Az úszó súlyán kívül figyelembe kell venni, hogy álló vagy folyóvízen akarunk horgászni és ennek megfelelően megválasztani az úszó alakját. Álló, vagy nagyon lassan folyó vizeken a vékony, ceruza alakú úszókat érdemes inkább használni. Például az úgynevezett „Tesse” típusú úszókat. Ahogy a víz sodrása, áramlása növekszik, úgy mehetünk mindinkább a ducibb, gömbölyűbb testű úszók felé.A rövid spiccbottal való apróhalfogás tekinthető a horgászat alfájának. Szerintem kevés olyan idősebb pecás van, aki gyermekként eleinte nem egy sneciző bottal, nádszálra, mogyoróvesszőre kötött damillal, gyufaszálúszóval és tűből hajtott horoggal kergette a kisebb halakat. A módszer mit sem változott, mindössze a felszerelések lettek modernebbek. Nem kell mogyoróvesszőt nyesni botnak, pár száz forintért már lehet 3 méteres kis teleszkópos botot kapni, ami kezdetnek megfelel. Sneciző szerelékünkhöz főzsinórnak válasszunk ø12-14-es damilt. A halak mérete miatt ugyan vékonyabb is elegendő lenne, de: 1) A vastagabb zsinór merevsége miatt sokkal kevesebb gubanc adódhat. (Márpedig egy gyermeknek könnyen szegheti kedvét a folyamatos csomóbogozás.) 2) Az előke úgyis 2-4 századdal vékonyabb a főzsinórnál, így az kevésbé fogja a halakat zavarni.

Az előke hossza 10-15 centiméter legyen. Horognak a kisméretű, de hosszabb szárúak a nekünk megfelelők. A horog szárára húzzunk fel egy rövidke műanyag csövet, egészen a kötésig. Ha ez nem szorul meg egészen a horog lapkáján, akkor egy csepp pillanatragasztóval fixáljuk. Ez a kis csövecske megakadályozza, hogy a csalink felcsússzon az előkére.Sencizésnél az ólmozás rendkívül egyszerűen van megoldva. Úszónkat mindössze 4-6 darab, lehetőleg egyforma söréttel súlyozzuk ki. Ha szorosan egymás mellé húzzuk őket, ez az ólomsor is biztosít egyfajta plusz merevséget, miáltal még kevésbé lesz gubancesélyes a szerelékünk.Úszónak 0,3–0,75 g-os változatok megfelelnek. Alakja csendes állóvízen vékony test nélküli, hullámzó vízben pedig a gömbölyded formájú legyen. Ezek gyorsabban is állnak be, és sokkal stabilabban viselkednek. Kisúlyozásukat, végezzük precízen, a test semmiképpen nem érhet a víz színe fölé!A rövid spicc, más néven direkt botok a legelterjedtebbek. 4-5-6 méteres hosszban könnyű kezelni még az olcsóbb darabokat is. Kishalakon kívül akár átlagos potykákat is zsákmányolhatunk velük. Főzsinórnak maradhat a ø12-14-es méret. A horgot köthetjük előkére, 20-30 cm hosszban, vagy ha kellően erős a botunk és nem kell akadótól tartani, akkor direktbe is köthetjük a főzsinórra. A horgot itt már nem kell elaprózni, a csali és a várható halak méretéhez igazítsuk. 10-16-os méretek megfelelnek. Ha a főzsinór végére kötünk egy forgót, és abba hurkoljuk alkalmanként az előkét, akkor a szerelékünk hosszabb ideig lesz használható. Ha szakad is az előke, az nem fog kárt tenni a főzsinórban.Az ólmozást az úszómérettől és a víztípustól függően alakítsuk ki. Minden súlyozásnál fontos, hogy több szem sörétet használjunk, így szükség esetén tudjuk variálni az elrendezésüket. Lehet láncólmozást kialakítani, ezzel a csali lassabb süllyedését érjük el. Átlagos mélységű állóvizeken, vagy etetéssel vízközé csalt halak horgászatánál lehet segítségünkre. A sörétek mérete a főólomtól lefelé csökkenjen, vagy maximum egyforma legyen. Ez az egyik módja, hogy ki tudjuk küszöbölni a gubancolódást. Minél jobban széthúzzuk a láncot, annál lassabban fog behullani a csalink és lesz természetesebb a felkínálása. Ugyanakkor a legkisebb szélre, áramlatra is hamarabb fog a szerelékünk az etetésről elsodródni. Jelzőólomnak akkora sörétet válasszunk, hogy kapás esetén az úszónk antennáján jól látszódjon, ha azt a hal megmozdítja. Érzékenyebb antennához mehetnek a kisebb akár a No.8-10-es méretű apró sörétek.Így szezon elején, ha meglepnek a snecik, az ólmokat húzzuk egy csomóba a forgó fölé, így gyorsabban hullik be a csali, és „átüti” a kis torkosok rétegét. A sértetlen csonti, pinki, szúnyog pedig remélhetőleg az alattuk táplálkozó nagyobb testű halak kosztja lesz. Folyóvízre a gömb testű úszók a legalkalmasabbak. A főzsinórra kössünk forgót, ami fölé menjen a jelzőólom. Ettől feljebb, kb. előkehossznyi távolságra, kerüljön a súlyozás többi része egy csomóba.

Sipos Fishing Team, Sipos Szabolcs, Sipos János

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siposfishingteam.blog.hu/api/trackback/id/tr361859680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása